25.02.2020 r. w naszej szkole odbył się „Dzień Profilaktyki Zdrowia”. Tego dnia wszyscy uczniowie spotkali się na sali gimnastycznej, aby przypomnieć sobie w jaki sposób dbać o zdrowie, żeby służyło nam jak najdłużej. Samorząd uczniowski przypomniał uczniom, że niewłaściwy sposób odżywiania może prowadzić do: ograniczenia możliwości przyswajania wiedzy, przewlekłego zmęczenia oraz osłabienia koncentracji uwagi. Zwrócono uwagę na problem nadwagi i otyłości oraz niebezpiecznego dla zdrowia niedożywienia.
Po części wykładowej, klasa III a, razem z wychowawcą przygotowały przedstawienie pt. „Zdrówko”.
W trzeciej części obchodów, odbyło się spotkanie z panią dietetyk Edytą Krupą, która podsumowując tematykę, odniosła się do wiedzy z nowej piramidy żywienia, przekazując wiele cennych informacji oraz nowinek dotyczących zdrowego odżywiania. Uczniowie wzięli udział w przygotowanych przez dietetyka doświadczeniach, udowadniając, że do wielu produktów dodawany jest nadmiar cukru.
Na zakończenie, wszyscy uczniowie udali się do sal, gdzie razem z nauczycielami przygotowali zdrowe przekąski, w formie sałatek, kanapek, owocowych szaszłyków, soków i koktajli.