10.03.2025 – 14.03.2025
PONIEDZIAŁEK 10.03.2025
|
Zupa koperkowa na wywarze z jarzyn z ziemniakami zabielona śmietaną jogurtową 12%, Zapiekanka makaronowa z szpinakiem kurczakiem i brokułami, Herbata z miodem i cytryną.
(Alergeny:1,3,5,6,7,8,9,10,11) |
WTOREK 11.03.2025
|
Zupa krem z cukinii na wywarze z jarzyn z zieloną pietruszką, Kotlet mielony wieprzowy, Puree z ziemniaka, Buraczki tarte z jabłkiem i cebulą, Kompot owocowy.
(Alergeny:1,3,5,6,7,8,9,10,11)
|
ŚRODA 12.03.2025
|
Fasolka po bretońsku, Chleb pszenny, Herbata z miodem i cytryną,
(Alergeny:1,5,6,7,8,9,10,11)
|
CZWARTEK 13.03.2025
|
Zupa barszcz ukraiński na wywarze drobiowym z koperkiem, Gulasz wieprzowy duszony w sosie własnym, Ziemniaki, Surówka z kapusty pekińskiej z ogórkiem kiszonym i kukurydzą, Kompot owocowy.
(Alergeny:1,5,6,7,8,9,10,11)
|
PIĄTEK 14.03.2025
|
Zupa rybna z warzywami zabielona śmietaną 12%, Kotleciki z jajek z zieloną pietruszką, Ziemniaki tłuczone z masłem i mlekiem, Mini marchewka gotowana z masełkiem, Woda z cytryną.
(Alergeny:1,3,5,6,7,8,9,10,11) |
|
ALERGENY
PODANE CYFRY OZNACZAJĄ ALERGENY
Informacje o alergenach przekazana jest w oparciu o Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady UE w sprawie przekazania konsumentom informacji na temat żywności.
Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy: pieprz czarny, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, papryka słodka. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera, gorczycy, sezamu i łubinu.
Oznaczenia alergenów występujących w posiłkach:
1- zboża zawierające gluten
2- skorupiaki i produkty pochodne
3- jaja i produkty pochodne
4- ryby i produkty pochodne
5- orzechy ziemne/arachidowe/
6- soja i produkty pochodne
7- mleko i produkty pochodne
8- orzechy
9- seler i produkty pochodne
10- gorczyca i produkty pochodne
11- nasiona sezamu i produkty pochodne
12- dwutlenek siarki
13- łubin
14- mięczaki
Soki serwowane dzieciom zawierają dopuszczalną ilość cukru.
Kompot i herbata nie są słodzone cukrem, lecz miodem naturalnym.
REGULAMIN STOŁÓWKI ZESPOŁU SZKOLNO - PRZEDSZKOLNEGO NR 9 W RYBNIKU
1. W stołowce szkolnej obowiązuje przestrzeganie porządku.
2. W kolejce po posiłek wydawany w okienku, należu ustawić się jeden za drugim.
3. Nie wolno zajmować miejsc innym stojącym jeszcze w kolejce, uczniowie nie korzystający w danej chwili z obiadu winni na ten czas opuścić stołówkę.
4. Posiłek należy spożywać przestrzegając norm kulturalnym, by nie przeszkadzać innym.
5. Po obiedzie należy brudne naczynia odnieść do okienka.
6. Uczniowie starsi winni pomagać młodszym kolegom.
7. Na obiad należy przychodzić według ustalonego harmonogramu.
8. Uczniowie płacą za jeden obiad 5,50 zł.
9. Inne osoby korzystające ze stołówki - jeden obiad 8,80 zł.
10. Stołówka nie zajmuje się wydawaniem posiłków na wynos.
11. W przypadku planowanej nieobecności dziecka w szkole należy zgłosić ten fakt przynajmniej jeden dzień wcześniej, a nieplanowane do godziny 8.30 danego dnia osobiście u intendentki szkoły lub telefonicznie w sekretariacie szkoły 32 422 37 39.
12. W przypadku, gdy nieobecność w szkole jest związana z udziałem w wycieczce klasowej, konkursach, zawodach - obowiązek zgłoszenia nieobecności spoczywa na wychowawcy klasy lub nauczycielu, który opiekuje się uczniem podczas zawodów lub konkursu.
13. Opłaty z tytułu kosztów żywienia należy wności w terminie do 17-tego każdego miesiąca zgodnie z podpisaną wcześniej deklaracji (dostępna u intendentki).
14. Rezygnację z obiadów należy zgłosić intendence lub nauczycielom zatrudnionym w świetlicy do końca miesiąca poprzedzającego tę rezygnację.
15. Powyższy regulamin obowiązuje od dnia 01.09.2016 i wraz z jadłospisem jest umieszczony w gablocie przed stołówką szkolną.
16. Korzystający ze stołówki szkolnej są zobowiązani do jego przestrzegania.